Wokół Stołu

“Wokół stolu” to projekt, który wykorzystuje okazje wspólnego gotowania i spotkania wokół stołu do wzmocnienia relacji dzieci z rodzicami. Zespoły przygotują pyszne potrawy z sezonowych produktów.

 

Kto?

Paweł Pawłowski – kucharz, miłośnik dobrego jedzenia i nowych smaków.

 

Co?

Warsztaty kulinarne dla rodziców i dzieci.

 

Jak?

26 i 27 listopada zapraszamy rodziców i dzieci – niezależnie od wieku na wspólne spotkanie wokół stołu.

zgłoś się: zgłoś się: pawelpawlowski.cook@gmail.com

 

Harmonogram:

26/11/2016 “Towarzystwo Inicjatyw Twórczych”, godz.: 15.30 – 18.30 (+/- 30 min)

 

Jaka jest rola bliskich w czasie posiłku? Jak nasze przyzwyczajenia z domu wpływają na smaki w dorosłym życiu?

 

Wspólne gotowanie.

 

27/11/2016 “Jemy na tarasie”, Bruzdowa 22c, Wilanów, godz.: 10.00 – 15.00

 

Czy jem wspólnie śniadanie z bliskimi, czy wpływa to jakoś na moje relacje syn – mama, czy mam czas dla moich dzieci i dla moich rodziców ?

 

Przygotowanie wspólnego śniadania:

- szakszuka z natką pietruszki i szczypiorem, bagietka z domowym masłem

- twarożek z rzodkiewką, ogórkiem, świeży chleb z masłem własnej roboty

- obfite omlety z suszonymi pomidorami i oliwkami, ziołami

- omlet biszkoptowy z szybkimi konfiturami z jagód i syropu klonowego

- granola z masłem orzechowym i mlekiem

- kasza manna z cynamonem, jabłkami i miodem (pestki słonecznika)

- bagietka z awokado, jajkiem, rzodkiewką i sosem miodowo-musztardowym.

 

Dlaczego?

Aby zbliżyć człowieka do człowieka, poprzez jedzenie i  wspólne budowanie jego jakości – czyli formy, składu, smaku, współtowarzyszy…

Poprzez wspólne gotowanie rozwijamy wśród dzieci zainteresowanie zdrowym i racjonalnym odżywianiem, zachęcamy do odkrywania nowych smaków oraz kształtujemy nawyki żywieniowe i paletę smaków w dorosłym życiu.

Pomysł narodził się podczas warsztatów kulinarnych, jakie prowadziłem dla najmłodszych. W kontakcie z dziećmi widać było, że w ich rodzinach nie ma czasu na wspólne doświadczanie jedzenia, spotkania, współprzebywanie, budowanie relacji. Spotkanie wokół stołu to łamanie barier i sztywności, wspólne gotowanie starych i nowych propozycji – nawet najbardziej orientalnych, rozmowa, budowanie relacji, rozbijanie nabrzmiałych konfliktów,  odkrywanie osobistego potencjału, pomysł na pasję – możliwości jest wiele.

 

 

fot. A.Szulc

Projekt realizowany w ramach Laboratorium Pomysłów Towarzystwa Inicjatyw Twórczych „ę“ pod opieką merytoryczną Zuzy Sikorskiej-Borowskiej. Laboratorium Pomysłów realizowane jest dzięki wsparciu finansowemu Miasta Stołecznego Warszawa